Zadanie tekstowe
tomasz: Z miejscowosci A i B wyruszyli jednoczesnie dwaj turysci idacy ze stalymi predkosciami.
Pierwszy przeszedl droge z A do B i zaraz wrocil do A. Drugi poszedl z B do A i wrocil do B.
Turysci mineli sie po raz pierwszy w odleglosci 4km od A, drugi raz w odleglosci 3km od B.
Jaka jest odleglosc z A do B?
3 lut 17:25
Stonnek: 4/(x−4)=(x−1)/(x+1)
4x+4=x2−5x+4
x2−9x=0
x(x−9)=0
x=9
3 lut 17:34
tomasz: Dziękuję. To całe obliczenie czy tylko jakaś jego część?
3 lut 19:44
daras: a mi wyszło 8 km
3 lut 21:36