Wielomiany.
Marcin:
Pytanie co do założeń dla pierwiastków wielomianów.
Żeby wielomian miał dwa pierwiastki, to wiadomo Δ>0, 1 pierwiastek Δ=0, a brak pierwiastków Δ<0
Żeby pierwiastki były dodatnie to:
x1*x2>0
x1+x2>0
żeby były ujemne to:
x1*x2>0
x1+x2<0
Żeby miały przeciwne znaki to:
x1*x2<0
Ale mam pytanie.
Co jeśli wielomian ma mieć pierwiastki dodatnie całkowite, albo np naturalne lub wymierne?
Jakie mam dawać wtedy założenia?
3 lut 17:23
Marcin: Jakieś podpowiedzi?
3 lut 17:53
zawodus: Policzyć je i kazać być im naturalnymi...
3 lut 17:55
zawodus: najlepiej mieć konkretne zadanie i na nim opowiadać
3 lut 17:56
52: Napisze ci co mam napisane w swoim zeszyciku może ci się przyda.
1.dwa różne rozwiązania
a≠0
Δ>0
2.jedno rozwiązanie
a=0
b≠0
lub
a≠0
Δ=0
3.zero rozwiązań
a=0
b=0
c≠0
lub
a≠0
Δ<0
4.dwa rozwiązania różnych znaków
a≠0
Δ>0
x1*x2<0
3 lut 17:57
52: a tak to samo co już wcześniej napisałeś.
3 lut 17:58
Marcin: 52 dzięki. Na pewno się przyda

zawodus.. czyli jeżeli wyjdzie mi jakiś przedział, to mam napisać np x ∊(2;9) dla x
Naturalnych?
3 lut 18:00
52: to piszesz dodatkowo że x∊N i wypisujesz.. x∊{3,4,5,7,8}
3 lut 18:00
Marcin: No w tym przypadku akurat można wypisać, racja, ale liczb całkowitych dla x∊<−243;+
∞) chyba
wypisywać nie muszę, co?
3 lut 18:04
52: myślę że nie
3 lut 18:05
Marcin:
3 lut 18:05
52: Marcin ostro przygotowujesz się do maturki czy jakoś bez spiny ?
3 lut 18:07
Marcin: Bez spiny

Jak u Ciebie?
3 lut 18:12
52: No ja właśnie na lajcie podchodziłem do tego, ale teraz zamierzam się wziąć za siebie.
3 lut 18:13
Marcin: Ja przez 3 lata technikum aż chyba za lajtowo do tego podchodziłem

Wziąć się za Ciebie nie
musi oznaczać spiny
3 lut 18:15
bezendu:
Marcin Ty też technikum ?
3 lut 18:17
Marcin: Pewnie, jakiś zawód trzeba mieć w razie 'W'
3 lut 18:19
bezendu: A Twój zawód to jaki ?
3 lut 18:22
Marcin: Informatyk

a Twój?
3 lut 18:25
bezendu:
Mechatronik.
3 lut 18:27
Marcin: Życzę nam dobrze zdanej matury!
3 lut 18:28
bezendu:
3 lut 18:28
Piotr 10:
3 lut 18:31
Radek:
3 lut 18:32
Piotr 10: Widzę ''małe party'' robi się
3 lut 18:32
52:
3 lut 18:33