Ferie
Radek:
Rozwiąż równanie |x2−4x|=6|x|
Czy mogę zrobić tak
x|x−4|=6|x|
Rozpatrzeć w 3 przedziałach ?
3 lut 17:11
zawodus: To nie to samo będzie...
Poprawnie jest tak:
|x|*|x−4|=6|x|
ale po co?
Można opuścić wartość wartość bezwzględną od razu z definicji.
II metoda:
|x|=|y|
x=y lub x=−y
Tak samo dla twojego zadania.
3 lut 17:17
Radek:
|x2−4x|=6−|x|
x|x−4|=6−|x|
10 (−∞,0)
20 (0,4)
30 <4,∞)
czemu nie ?
3 lut 17:19
zawodus: |x2−4x|≠x|x−4|
3 lut 17:20
zawodus: weź za x=−1
lewa strona dodatnia, a prawa ujemna...
3 lut 17:21
Radek:
to mogę tak
|x|*|x−4|=6−|x| ?
3 lut 17:22
zawodus: |x2−4x|=|x(x−4)|=|x|*|x−4|
3 lut 17:22
zawodus: tam masz 6−|x| czy 6|x|?
3 lut 17:22
Radek: 6−|x|
3 lut 17:22
zawodus: No to standard to 3 przedziały.
3 lut 17:24
Marcin: Zazdroszczę ferii. Miłej nauki!
3 lut 17:25
Radek:
A jeśli mam |x2−4|+|x+2|=6 to mogę
|x−2|*|x+2|+|x+2|=6 ?
3 lut 17:26
Radek:
Dzięki Marcin
3 lut 17:26
zawodus: Tak możesz, ale co to zmienia?
3 lut 17:27
Marcin: Przedziały rulez
3 lut 17:28
Radek:
Czyli też standard w 3 przypadkach bo nie wiem jak mam w module x2−coś to się głubię w tym
3 lut 17:29
PW: A podzielić obie strony przez |x| zauważywszy najpierw, że jednym z rozwiązań jest x=0 (dla
pozostałych można dzielić). Otrzymamy
|x−4| = 6.
Nie kombinować aż nadto tam gdzie nie potrzeba.
3 lut 17:31
Radek:
|x2−4|+|x−2|=6
to
(−∞,−2>suma<2,∞)
(−2,2)
to by było ok ?
3 lut 17:31
Piotr 10: PW mam pytanie ( sorry Radek że wtrącam się). Dałoby by radę zrobić zadanie z postu 3
luty 17:31 za pomocą interpretacji geometrycznej ? Wiem, że , np. taki przykład Ix−2I+Ix−3I=5
można w dwie linijki zrobić za pomocą tej metody
3 lut 17:33
Radek: ?
3 lut 17:36
Marcin: No dla tego przedziały masz ok. Teraz tylko popatrz gdzie liczba pod wartością bez jest
dodatnia, gdzie ujemna i liczysz 3 możliwości
3 lut 17:37
Radek: Chodziło tylko o przedziały

Dzięki zaraz kolejne
3 lut 17:37
zawodus: Nie możesz połączyć przedziału (−∞,−2> i <2, +∞>
bo jedno z wyrażeń jest raz dodatnie, a raz ujemne.
3 lut 17:38
zawodus: Piotr o które równanie konkretnie pytasz?
3 lut 17:39
Marcin: A to Ty je chciałeś łączyć?
3 lut 17:39
Piotr 10: zawodus o te Ix2−4I+Ix−2I=6 dałoby radę za pomocą interpretacji geometrycznej to zrobić ?
3 lut 17:40
Radek: czyli źle mam ?
3 lut 17:42
Marcin: No rozwiąż to po prostu dla trzech przedziałów.
(−∞;−2>
(−2;2)
<2;+∞)
3 lut 17:43
zawodus: Piotr spróbuj najpierw łatwiejszy przykład zrobić:
|x2−2|=2
i drugi
|x2−2|=3
3 lut 17:46
PW: No pewnie, zadanie
|x−2| + |x−3| = 5
oznacza przecież, że szukamy na osi punktu, którego suma odległości od 2 i odległości od 3 jest
równa 5. Rysujemy na osi : 2, 3 i punkt x, który błądzi po osi. Piszemy trzy równania w
zależności od tego gdzie zabłądził. Zupełnie niepotrzebnie wytworzyła się praktyka rysowania
wykresów funkcji (szukania wzorów jakimi są określone na poszczególnych przedziałach) − jest
to niepotrzebne do rozwiązania.
3 lut 17:47
zawodus: PW słabszy uczeń jak nie dostanie gotowego algorytmu, którego się nauczy, to nie zrozumie
biegającego x−a po osi
3 lut 17:53
Piotr 10: PW mógłbyś to szerzej wyjaśnić. Rozumiem to, że ''suma odległości od 2 i odległości od
jest jes równa 5''. Dalej nie za bardzo wiem, wyleciało mi z głowy
3 lut 18:10
PW: Ależ jestem przeciwnego zdania − to jest właśnie sposób dla przeciętnych. Jedyna rzecz jaką
musi wiedzieć, to fakt, że |x−7| oznacza odległość iksa od 7. Zakładam, że patrząc na rysunek
potrafi ją wyznaczyć, czyli napisać, że jest to x−7 albo 7−x.
3 lut 18:13
Marcin: Błądzenia tego x'a też nie rozumiem, także według zawodusa jestem z tych słabszych, co jest w
sumie racją

Zakładam że trzy równania jakie nam mają tutaj wyjść będą identyczne jak z
przedziałów
3 lut 18:13
Radek: Nadal nie rozumiem tego ostatniego równania.
3 lut 18:41
PW: Marcinie, identyczne. Tyle że zazwyczaj ubieramy rozwiązanie w napuszone stwierdzenia o
tym jak będzie wyglądał wzór określający funkcję na poszczególnych przedziałach, a właśnie ci
słabsi pytają dogłębnie :
− A skąd ja mam wiedzieć, że takie właśnie trzy przedziały trzeba wymyślić?
W tej metodzie − opartej na geometrycznym znaczeniu wyrażenia |x−2| i |x−3| − rysuje oś iksów,
na niej zaznacza 2 i 3 oraz dowolny punkt x. Wpada on do jednego z trzech przedziałów, uczeń
pod rysunkiem podpisuje:
5 = ... + .... (to co widzi z interpretacji geometrycznej) i nie ma wątpliwości co napisać −
odległości muszą być dodatnie.
Potem rysuje punkt w następnym przedziale i tak dalej.
Jeszcze tylko uczulić go na przypadki kiedy błądzący x wpadnie na punkt 2 lub 3 i na pewno się
nie pomyli.
3 lut 18:53
zawodus: PW wszystko fajnie, tylko nie ma kiedy w szkole nauczyć tych wszystkich fajnych rzeczy

Po drugie ta metoda nie rozwiązuje wszystkich przypadków i uczeń i tak musi opanować inne
3 lut 18:57
PW: Ja nie propaguję jakiegoś uniwersalnego sposobu, odpowiadam na pytanie Piotra 10
o rozwiązanie określonego typu zadań.
3 lut 19:07
DSG:

2
10δ∫⊂π
3 lut 20:11
Marcin: PW No wielkie dzięki za wytłumaczenie

Tylko że ja wiem skąd i dlaczego są te, a nie inne
przedziały, nie trzeba mi tego tłumaczyć geometrycznie
3 lut 20:16