werwer
Dariusz: Witam! Jak zbadac zbieznosc takeigo szeregu:
3 lut 16:54
Krzysiek: kryterium ilorazowe dobierając ciąg bn=1/n2
3 lut 17:19
Dariusz: a wlasnie krzychu ty zawsze z tym ilorazowym czemu tu wychodzi takie cos
| | 1 | |
jezeli mam szereg |
| |
| | n2 − n + ln n | |
i teraz biore kryterium ilorazwe w wresji granicznejj
lim an / bn
an = 1/n
| | 1 | |
a moj ograniczyam < |
| |
| | n2 −n | |
i an rozbiezny to bn rozbiezny ale moj bn jest zbiezny...
3 lut 17:29
Krzysiek: masz ∑bn
i bierzesz an=1/n
tylko,że lim bn/an=0
więc nie jest spełniony warunek,że granica 'g' jest z przedziału: 0<g<+∞
musisz wybrać: an=1/n2
3 lut 17:35
Dariusz: | | n2 | |
a co do pierwszego zadania to wyszlo ze lim |
| iteraz d'hospitalem? |
| | n2−6ln n | |
=
2n2n−6/n = 1?
3 lut 17:41
Krzysiek: nie...
nie możesz liczyć granic ciągu korzystając z reguły de l'Hospitala
dzielisz licznik i mianownik przez n
2 ,granica zmierza do 1
| | lnn | |
korzystasz z tego,że: |
| →0 |
| | n | |
3 lut 17:46
Dariusz: aha
no widzisz nie wiedzialem ze ln/n dazy do 0 no nic dzieki w takim razie
3 lut 17:48