wykres funkcji
ilona:

Wykres funkcji y=f(x) jest przedstawiony na rysunku.
Narysuj wykres funkcji g(x)= |f(x)|
3 lut 16:53
wredulus_pospolitus:
hmmm intrygująca funkcja
3 lut 16:54
J: A co onacza ta strzałka na końcu ?
3 lut 16:55
ilona: pomyłka w rysowaniu ta linia powinna być bez strzałki
3 lut 16:55
J: Może miejsce zerowe to x=6 ?
3 lut 16:55
Wazyl: Więcej się natrudziłaś żeby to napisać niż byś chwilkę pomyślała. Jak przekształcamy wykres
jeżeli dodajemy zewnętrzną wartość bezwzględną?
3 lut 16:56
J: Zaczyna się "na oko" dla x=1 , a kończy ?
3 lut 16:56
ilona: no tak tylko że ja uczyłam się że to co na dole osi jest to przerzucam do góry
3 lut 17:00
ilona: kończy się około x=4
3 lut 17:00
wredulus_pospolitus:
jeżeli cały wykres jest 'powyżej' osi OX ... to |f(x)| będzie wyglądał dokładnie tak samo
3 lut 17:01
ilona: właśnie tak się zastanawiałam czy tak może być . dziękuję bardzo
3 lut 17:02
J: Skoro f(x) przyjmuje tylko wartości dodatnie, to g(x) = f(x), czyli ta sama linia jest wykresem
funkcji g(x)
3 lut 17:02