Wyznacz asymptpty funkcji
romanv6:
Wiem że ma asymptotę pionową x= −1, ale czy ma ukośną?
3 lut 16:43
Patronus:
| | f(x) | | x2 | | 1 | | x | |
a = limx→∞ |
| = limx→∞ |
| * |
| = limx→∞ |
| = |
| | x | | x+1 | | x | | x+1 | |
| | x2 | | x2 + x2 + x | |
b = limx→∞f(x) − ax = limx→∞ |
| + x = limx→∞ |
| = ... = 2 |
| | x+1 | | x+1 | |
zatem asymptota ukośna to
y = x + 2
3 lut 16:48
PW: | x2 | | x2−1+1 | | (x−1)(x+1)−1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = x−1+ |
| |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
− i już widać nawet gdy ktoś nie uczył się granic, pochodnych itp.
3 lut 16:54
romanv6: Przy obliczaniu wartości b nie ma tam błędu?
Bo wzór jest b=lim
x→∞) f(x) − ax, nasze a jest 1 wiec tam powinno byc
3 lut 16:55
Patronus: tak jest błąd. zamiast − dałem +, mea culpa
| | x2 − x2−x | |
... limx→∞ |
| = .. = −1 |
| | x+1 | |
y = x − 1
3 lut 16:57
romanv6: No to dzięki. Bo mi tak właśnie wyszło ale myślałem że jest tylko pionowa a tu myk. Chciałem
dowiedzieć się czy dobrze.
3 lut 16:59