Punkt S jest punktem
Matejko:

Punkt S jest puntem przecięcia przekątnych trapezu ABCD
a) uzasadnij że trójkąty ABS i CDS sa podobne, trójkąty ASD i BCS mają równe pola. Proszę o
wskazówkę
3 lut 16:30
wredulus:
Wskazowka ... pozaznaczaj katy ... skorzystaj z tw. katach przeciwleglych
3 lut 16:31
Matejko: możesz pozaznaczać nie wiem ile kątów wprowadzić i jak
3 lut 16:36
Matejko:
3 lut 17:23
3 lut 17:36
Matejko: mogę prosić o wprowadzenie oznaczeń?
3 lut 17:56
Matejko: już mam dzięki
3 lut 17:58
th: Podpowiedź:
Pola trójkątów ABD i ABC są równe bo mają równe podstawy i tą samą wysość.
3 lut 18:05
Mila:

1)
AB||DC
Katy oznaczone literą α są rowne jako kąty naprzemianległe wewnętrzne.
Katy oznaczone literą β są rowne jako kąty naprzemianległe wewnętrzne.
Katy oznaczone literą δ są rowne jako kąty wierzchołkowe
| | a | |
ΔABS∼ΔDCS w skali k= |
| − cecha kkk |
| | b | |
P
ΔABC=F+P
1
P
ΔABD=F+P
2⇔P
1=P
2
3 lut 18:07