Rozwiąż równanie
Dannek: Rozwiąż równanie 2x3−7x2+8x−28=0
Jak można prosić + obliczenia
3 lut 16:29
wredulus:
Wskazowka ... grupowanie wyrazow podobnych
3 lut 16:30
Dannek: no OK, ale tu każdy wyraz jest inny (potęgi)
3 lut 16:32
Ajtek:
No to co
3 lut 16:33
J: Zacznij tak: 2x3 + 8x −7x −28 = 0
3 lut 16:33
J: Tam ma być: 7x
2
3 lut 16:34
J: 2x3 + 8x = 2x(x2 + 4) oraz −7x2 − 28 = −7(x2 + 4)
3 lut 16:36
PW: Po prostu 4•7 = 28 i można grupować tak jak pokazał J albo "jak stoją" = autor zadania był
litościwy.
3 lut 16:39
Dannek: A jakoś prościej
3 lut 16:51
J: (x2 + 4)(2x − 7) = 0
3 lut 16:58
Dannek: Coś takiego: 2x3 + 8x = 2x(x2 + 4) = −7x2 + 28 = −7(x2 − 4)
3 lut 16:59
J: NIE. Patrz wyżej.
3 lut 17:00
Dannek: OK, dzięki
3 lut 17:04