Trygonometria
Klaudia: Witam mam problem z zadaniem i proszę o pomoc:
| | 5 | | 9 | | 7 | |
2cos |
| π*sin |
| π+cos7π*sin |
| π |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
3 lut 16:07
wredulus_pospolitus:
wzory redukcyjne w ruch idą i podstawiaj wartości za tableki dla kątów 0,30,45,60,90 stopni
3 lut 16:10
Klaudia: Wiem, ale mam problem z np. cos1260. W kątach powyżej 360 nie bardzo wiem jak stosować te
wzory.
3 lut 16:16
Bizon:
... a co Cię obchodzi cos1260 ... skoro okres cosx to 2π

?
3 lut 16:18
J: 1260 = 4 *320 + 180
3 lut 16:18
J: 1260 = 3* 360 + 180
3 lut 16:18
zawodus: co 360 stopni wartości się powtarzają...
3 lut 16:20
Klaudia: przepraszam za moje głupie pytanie, ale dopiero się uczę i ciężko mi samej to zrozumieć.
3 lut 16:29
J: cos( n*360 + α) = cosα; czyli: cos(1260) = cos (3*360 + 180) = cos180
3 lut 16:31
Klaudia: cos1260=cos(3*360+180)=cos180=−1
sin810=sin(2*360+90)=−sin90=−1
sin630=sin(180*3+90)=−sin90=−1
Proszę o sprawdzenie.
3 lut 16:40
Klaudia: .
3 lut 17:00