beata: Tomek wpłacił 3000 zł na lokatę trzymiesięczną oprocentowaną w stosunku 4% rocznie .Jaką
kwotą będzie dysponował po dwóch latach , jeśli w tym czasie nie będzie dokonywał
żadnych operacji na swoim koncie .Dziękuje za pomoc .
8 paź 17:23
Kinga: oblicz oprocentowanie na tej lokacie -czyli jest to lokata 3 miesieczna wiec w roku sa 4
takei okresy po 3-mce wiec 1/4 *4%= 1%
takei oprocentowanie bedzie przypadalo na 1 okres lokaty.
takich okresow w ciagu 2 lat jest 8(na kazy rok 4 okresy po 3 miesiace=12 miesiecy)
wiec zgodnei z wzorem
Kk -kapital koncowy
Kp- kapital poczatkowy
p-oprocentowanie na 1 okres przypadajace
Kk= Kp *(1+p/100)n
n -ilośc okresow
wiec
KK=3000*(1+1/100)8=3000*(1+0,01)8=3000 *(1,01)8=3248,57
8 paź 18:55