LOGARYTMY
Logsy logsiki: Wykaż, że jeżeli a,b∊(0,1) to
loga b + logb a ≥ 2
Proszę o pomoc
3 lut 15:55
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | (logab)2+1 | |
logab + logba = logab + |
| = |
| |
| | logab | | logab | |
niech x = log
ab
| (logab)2+1 | |
| ≥ 2 ⇔ x2 + 1 ≥ 2x ⇔ x2−2x+1 ≥ 0 ⇔ (x−1)2 ≥ 0 |
| logab | |
c.n.w.
3 lut 15:58
Logsy logsiki: a dlaczego tak po prostu mogłeś/aś pomnożyć przez x? Czy to nie jest tak, że gdy a i b ∊(0,1)
to cały logarytm przyjmuje wartości ujemne? bo jest malejąca itp?
3 lut 16:01
wredulus_pospolitus:
logab > 0 gdy a∊(0,1) ⋀ b∊(0,1) <−−− patrz wykres logarytmu z podstawie a∊(0,1)
3 lut 16:02
Logsy logsiki: ok, dziękuję
3 lut 16:05