Problem z całką nieoznaczoną
matstud:
3 lut 15:53
wredulus_pospolitus:
przez częsci proponuje spróbować:
u = ..... ; v' = 1
3 lut 15:55
matstud: | | x2 | | x2 | |
wychodzi mi |
| +3*∫ |
| |
| | (1+x2)3/2 | | (1+x2)5/2 | |
3 lut 16:59
wredulus_pospolitus:
w liczniku nie ma x2 tylko x ... w części u*v
3 lut 17:04
matstud: | | −3 | | −3x | |
jak f(x)=(1+x2)−3/2 f'(x)= |
| (1+x2)−5/2*2x= |
| |
| | 2 | | (1+x2)5/2 | |
g'(x)=1 g(x)=x
3 lut 17:11
wredulus_pospolitus:
to może inaczej:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | x2 | |
| = |
| * |
| = |
| − |
| |
| (1+x2)3/2 | | √1+x2 | | 1+x2 | | √1+x2 | | (1+x2)3/2 | |
| | 1 | | x2 | |
∫( |
| − |
| ) dx = |
| | √1+x2 | | (1+x2)3/2 | |
| | x | | x2 | | x | | 1 | | x2 | |
= ( |
| +∫ |
| ) − ( |
| + |
| ∫ |
| ) |
| | √1+x2 | | (1+x2)3/2 | | √1+x2 | | 2 | | (1+x2)3/2 | |
sprawdź czy dobrze zrobiłem
chyba coś ze znakami namiesząłem
3 lut 17:17
matstud: | | 1 | | x2 | |
to jaki jest ostateczny wynik |
| ∫ |
| |
| | 2 | | (1+x2)3/2 | |
3 lut 17:41
matstud:
3 lut 17:48
matstud:
3 lut 17:56
matstud: proszę o pomoc
3 lut 18:01
matstud:
3 lut 18:36