W trójkącie ABC o bokach
Matejko: W trójkącie ABC o bokach długości ab=10 bc=8 ac=6 poprowadzono prostą de równoległą do boku
ac. Oblicz długości odcinków db i eb jezeli prosta de podzieliła trójkąt abc na dwie figury o
równych polach. Proszę o podpowiedź
3 lut 15:26
wredulus_pospolitus:
1) zauważ, że trójkąt o kobach 6,8,10 jest podobny do trójkata 3,4,5 ... czyli do trójkata
Pitagorasa
2) czyli ten trójkąt jest trójkątem prostokątnym

P
Δ = 6*8/2 = 6*4 = 24
szukasz trójkąta podobnego do tego trójkąta, ale o polu=12
jakie będzie on miał długości boków
3 lut 15:29
Matejko: a bym dał 3,,4,5 ale to jest źle
3 lut 15:34
wredulus_pospolitus:
no własnie ... jest źle
masz dwie możliwości:
1) przypomnij sobie zalezność długości boku do pola ... gdy mamy do czynienia ze skalą
2) liczysz: x*6 , x*8, x*10 <−−− nowe boki
| | 6x*8x | |
pΔ = |
| = 12 −> 6x*8x = 24 −> 48x2 = 24 −> x = .... |
| | 2 | |
a stąd boki to
3 lut 15:38
Matejko: mógłbyś zrobić to tymi dwom sposobami, nie rozumiem nie pamiętam tych zależności
3 lut 15:42
Matejko:
3 lut 15:54
Matejko:
3 lut 17:23
Matejko:
3 lut 18:03