Funkcja kwadratowa z parametrem
RobErt: Witam

Nie było mnie chwilę w szkole, przerabiamy teraz kwadratową z parametrem, warunki
jeszcze da się ogarnąć, a reszta... kapucha... Pomoże ktoś to ogarnąć? Prosiłbym jeszcze o
sprawdzenie warunków.
1.Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) = (m+7)x
2 − 2(m−1)x + 3(m−1) przyjmuje wartości
ujemne dla każdej liczby rzeczywistej x
Warunki:
Δ < 0
m + 7 <0
2. Dla jakich wartości parametru m równanie x
2−3(m+3)x + (−m
2 − 2m + 3) = 0 ma dwa różne
rozwiązania dodatnie?
Warunki
Δ > 0
x1 * x2 > 0
x1+ x2 > 0
3. Dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania x
2 − 2(m + 3)x − 4(m−1)= 0 spełniają
warunek x1 +2 x2 =5?
Warunki
Δ ≥ 0
x1 + 2 x2=5
3 lut 15:23
wredulus_pospolitus:
no i w czym problem

rozwiązujesz warunki napisane pod zadaniami
masz parę nierówności do rozwiązania −−− w czym tkwi problem

nierówności winieś już miec
dawno opanowane
3 lut 15:26
RobErt: A dobra, już wiem, jak zrobię to napisze co stworzyłem
3 lut 15:31
RobErt: W tym pierwszym będzie m > −7 i m < 1?
3 lut 15:37
RobErt: tzn. m∊(−7, 1)
3 lut 15:37
wredulus_pospolitus:
1)
Δ = (m−1)
2 −4(m−1)(m−7) = (m−1)*(m−1 −(4m−28)) = (m−1)*(−3m+27) = −3(m−1)*(m−9) <0
−3(m−1)*(m−9) <0 to m∊ ....
3 lut 15:39
wredulus_pospolitus:
a nawet źle mam tą Δ wyliczona bo nie zauważyłem że tam jest 2*(m−1)
przelicz jeszcze raz
3 lut 15:42
robErt: Nadal nie rozumiem
3 lut 15:43
RobErt: Jakiś gość się tu wpieprzył, ten z małą literą to nie ja
3 lut 15:47
RobErt: Δ= −2m2 + 32m − 30
3 lut 15:52
RobErt: Jak to pierwsze rozwiązać, zagmatwałem się i to dość nieźle, nawet nie wiem od czego zacząć
3 lut 15:53
RobErt: Jeszcze raz deltę policzyć?
3 lut 15:54
RobErt: Aha
3 lut 16:09