Naszkicuj wykres funkcji(trygonometria)
mariusz1996: f(x)=|4cosx| *sinx <−2π,2π>
3 lut 15:05
wredulus_pospolitus:
1)
jeżeli cosx>0
to f(x) = 2sin2x
2)
jeżeli cosx<0
to f(x) = −2sin2x
i rysujesz
zanim się zapytasz dlaczego ... sprawdź wzór na sinusa podwojonego kąta
3 lut 15:07
mariusz1996: a mógłbyś to jakoś rozpisać bo za bardzo nie ogarniam
3 lut 15:23
wredulus_pospolitus:
ale co chcesz rozpisać

zajrzałeś po wzór na sinusa podwojonego kąta
3 lut 15:24
mariusz1996: no tak, sin(2α)=2sinα cosα
3 lut 15:26
wredulus_pospolitus:
i teraz wiesz skąd się co wzięło
3 lut 15:26
mariusz1996: czyli to jakby mam 2 razy podwojony sinus tak?
3 lut 15:29
wredulus_pospolitus:
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy w sensie 2* (sin2x)
3 lut 15:30
mariusz1996: no tak ,czyli wychodzi tak jak napisales 2sin2x lub −2sin2x , zgadza sie?
3 lut 15:32
wredulus_pospolitus:
tak ... no i to masz narysować
3 lut 15:33
mariusz1996: okej, dzieki
3 lut 15:34