granica szeregu
pepe: Oblicz granicę punktową szeregu ∑
(n=0)→∞ z
n
z ∊ ℂ oraz |z| < 1.
Wyczuwam w tym zadaniu jakąś ściemę... jeżeli z ∊ ℂ oraz |z| < 1, to oznacza, że z przyjmuje
tylko jedną wartość, tj. 0.
| | 1−0n | | 1 | |
a zatem lim(n→∞) 1* |
| = |
| = 1. |
| | 1−0 | | 1 | |
| | 1 | |
W odpowiedziach do zadania mam, że limes jest równy |
| . |
| | 1−z | |
Może mnie ktoś naprowadzić na poprany tok myślenia?
3 lut 14:42
wredulus_pospolitus:
a niby skąd z |z|<1 wywnioskowane zostało |z| = 0
3 lut 14:43
wredulus_pospolitus:
z to jest liczba ZESPOLONA
3 lut 14:43
wredulus_pospolitus:
z∊C to nie jest z∊{zbioru liczb całkowitych} (jak to bylo oznaczane w liceum)
a z∊C to jest z∊{zbioru liczb Zespolonych

} natomiast zbiór liczb całkowitych oznacza się
literką Z
3 lut 14:44
pepe: Wredulus, drzesz się jak stare gacie, ale twoja pomoc jest nieoceniona

Dziękuję! <buzi>
3 lut 14:47
wredulus_pospolitus:
bo ja wyznaję zasadę trudnej miłości

nie głaszczę po główce tylko przywalam patelnią
3 lut 14:48