Zadania z funkcji wymiernej :)
Ania: Proszę o pomoc

1. Dwa zastępy harcerskie brały udział w grze terenowej. Zastep Wilków miał bazę w pukncie A,a
zastęp Żbików w punkcie B. Wykonując jedno z zadan,zastępy wyruszyly jednoczesnie : Wilki z
bazy A do bazy B,a Zbiki z bazy B do bazy A. Kazdy zastep poruszał sie ze stała predkoscia i
od razu po dotarciu do bazy przeciwnika wracał do swojej. Wilki i Zbiki minely sie dwa
razyierwszy raz o odleglosci 3 km od bazy i drugi raz w ogleglosci 4 km od bazy B. Jaka była
odległość miedzy bazami?
Odpowiedź: 5 km
2.Dwa samochody wyruszyły jednocześnie naprzeciw siebie z miast odległych o 210 km i jadą ze
stałymi prędkościami. W chwili mijania jeden z nich ma jeszcze dwie godziny jazdy, zaś drugi
9/8 godziny jazdy do miasta, z którego jedzie samochód mijany. Oblicz prędkość każdego
samochodu.
Odp: 60 km/h i 80 km/h.
3. Płynąc z prądem rzeki z przystani do miasta A, a następnie do przystani, motorówka pokonuje
trasę 40 km w czasie 7 godzin. Motorówka i tratwa wypłynęły równocześnie z przystani w stronę
miasta A. Wracając z miasta, motorówka spotkała tratwę w odległości 12 km od przystani. Oblicz
prędkość motorówki i prędkość nurtu rzeki.
Odp. 7 km/h i 3km/h
3 lut 14:18
Patronus: Zad. 1
...3 km od bazy (jakiej − A?) ...
3 lut 14:21
Ania: tak od bazy A... przepraszam.
3 lut 14:23
wredulus_pospolitus:
3)
Vm −− prędkość motorówki
Vw −− prędkośc nurtu = prędkośc tratwy
(Vm+Vw)*t1 + (Vm−Vw)*t2 = 40km
t1 +t2 = 7h
(Vm+Vw)*t1+(Vm−Vw)*t3 = Vw*(t1+t3) = 12km
(Vm−Vw)*(t2 − t3) = 12km
układ 5 równań z 5 niewiadomymi ... miłego rozwiązywania
3 lut 14:27
Ania: chociaż tyle że wiem co mam rozwiązywać, dzięki
3 lut 14:30
Ania: to jeszcze bym o te dwa pierwsze prosiła
3 lut 14:32
wredulus_pospolitus:

2)
V
1 −−− prędkośc pierwszego samochodu
V
2 −−− prędkość drugiego samochodu
t
1 −−− czas do minięcia się samochodów
V
1*t
1 = V
2*t
1
V
1*(9/8)h = V
2*(2h)
V
1*(t
1+ 9/8h) = 210km
układ 3 równań z 3 niewiadomymi
3 lut 14:40
Ania: super, a 1?
3 lut 19:07