Obliczyć całkę
Janek: obliczyć całke
∫x+2x2+1dx
3 lut 14:11
wredulus_pospolitus:
| x+2 | | x | | 2 | |
| = |
| + |
| |
| x2+1 | | x2+1 | | 1+x2 | |
pierwsza część −−− podstawienie t=x
2+1
druga część −−− cala elementarna

(szukaj wzoru)
3 lut 14:12
Janek: więc mam t=x
2+1 dalej nie bardzo mi to wychodzi

dt=2xdx
3 lut 14:31
Janek191:
| | d dx | | 2x dx | | dt | |
∫ |
| = 0,5 ∫ |
| = 0,5 ∫ |
| = ... |
| | x2 + 1 | | x2 + 1 | | t | |
3 lut 14:41
Janek191:
| | d dx | | 2x dx | | dt | |
∫ |
| = 0,5 ∫ |
| = 0,5 ∫ |
| = ... |
| | x2 + 1 | | x2 + 1 | | t | |
3 lut 14:41
Janek: czy wynik to ln|x2+1|+c ?
3 lut 14:50
wredulus_pospolitus:
yyyyy a co z 0,5 się stało

wyparowało

po drugie to jest tylko pierwsza częśc ... a co z
drugą całką
3 lut 14:52
Janek: Wynik koncowy wyszedł mi :
0,5 ln|x2+1| + ln|x2+1| + c
jest okej ?
3 lut 15:14
wredulus_pospolitus:
bzduuura
3 lut 15:15
wredulus_pospolitus:
| | dx | |
2∫ |
| = ... na pewno nie ln|x2+1| |
| | x2+1 | |
3 lut 15:15
Janek191:
| | dx | |
∫ |
| = arctg x + C1 |
| | x2 + 1 | |
3 lut 15:19
Janek191:
| | dx | | 1 | | x | |
Jest taki wzór: ∫ |
| = |
| arctg |
| + C , a ≠ 0 |
| | a2 + x2 | | a | | a | |
3 lut 15:21
Janek: 0,5 ln|x2+1| + 2arctg(x2+1)
3 lut 15:25
wredulus_pospolitus:
+ C
i teraz jest dobrze
3 lut 15:26
Janek: +c oczywiście
3 lut 15:26