Przekształcenia algebraiczne
Rafał: Oblicz √(4−2√3)+√[((2√3)−4)2]
3 lut 13:51
wredulus_pospolitus:
wielkie G z tego widzać
3 lut 13:54
Rafał: Starałem się rozpisać żeby było wszystko w odpowiedniej kolejności pierwiastek z 4−2√3 +
pierwiastek z (2√3−4)2=
3 lut 13:56
J: (4 − 2√3) = (1 − √3)2 ; czyli .. = I1−√3I + I2√3 − 4I = √3 − 1 +4 − 2√3 = 3 − √3
3 lut 14:03
Rafał: Jak zamieniłeś to (4−2√3), bo chciałbym zrozumieć to zadanie.
3 lut 14:13
wredulus_pospolitus:
4 − 2
√3 = (1 − 2*1*
√3 + 3) = (1
2 − 2*1*
√3 + (
√3)
2) = (1−
√3)
2
w ten sposób
a tak naprawdę ... to 'wprawionym okiem' J to zauważył
3 lut 14:14
Rafał: Dzięki, już rozumiem, czyli po prostu trzeba się dłużej zastanowić jaki wzór skróconego
mnożenia pasuje i go skrócić? Nie ma żadnej metody?
3 lut 14:18