Ciąg geometryczny
Kamix: Zadanie łatwe, problem z rachunkami....
Sprawdź, czy ciągi (a
n), (b
n), (c
n) są ciągami geometrycznymi, gdy: a
n=5−2
n,
b
n=3
n*4
n+1, c
n=2
n:3
n−1
| | an+1 | |
Wiem, że należy tutaj wykazać, że q jest constans, czyli |
| =q |
| | an | |
I nie radzę sobie dalej z rachunkami, proszę o pomoc.
3 lut 13:47
wredulus_pospolitus:
to dawaj tutaj swoje rachunki
3 lut 13:53
Kamix: Choćby do b
n
b
n=3
n*4
n+1
b
n+1=3
n+1*4
n+2
Dalej nie wiem co i jak...
3 lut 13:59
Patronus:
a
n nie jest wystarczy pokazać że
czyli q nie jest stałe.
3 lut 14:00
Patronus:
b
n :
| | 3n+1*4n+1 | | 3*3n*4*4n | |
q = |
| = |
| = 3*4 = 12 =const |
| | 3n*4n | | 3n*4n | |
3 lut 14:02
Kamix: @Patrunus, skąd w mianowniku 3n*4n skoro mam bn=3n*4n+1?
3 lut 14:04
Patronus:
c
n
| | 2n+1 | | 3n−1 | | 2n*2 | | 3n−1 | | 2 | |
q = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| = const |
| | 3n | | 2n | | 3n−1*3 | | 2n | | 3 | |
3 lut 14:04
Patronus: Sorrry je..łem się w przepisywaniu... ale sens jest ten sam, zrób sobie w mianowniku i liczniku
takie same wykładniki, poskracaj i powinny zostac same liczby
3 lut 14:05
Kamix: Dzięki za pomoc ; )) Przepiszę na kartkę i postaram się zrozumieć, bo na laptopie to nauka
ciężka ; )
3 lut 14:09