ciągłość kurczę funkcji
Sadman: mam pytanie odnośnie ciągłości funkcji. Jeżeli mam polecenie "zbadaj ciągłość funkcji", ale nie
ma podanych żadnych tam warunków, że np. x<0 i tak dalej, to co biorę za x
0? Np.
i mam zbadać ciągłość powyższej funkcji, to po prostu za x
0 wziąć 0 i badać w 0
+ i w 0
−? Czy
trzeba np. dziedzinę wyznaczyć i coś tam z tego brać? To moje pierwsze zadanie tego typu, więc
wieje ode mnie zielonością.
3 lut 13:42
wredulus_pospolitus:
Sadman −−− pytanie ... czy masz dokładnie taką treść zadania do dokładnie tego przykładu
3 lut 13:43
Sadman: Nie, dokładna treść: sporządzić wykres i zbadać ciągłość funkcji, a przykład ten na górze.
3 lut 13:46
wredulus_pospolitus:
odpowiedź do ciągłości:
| | x | | x+2 −2 | | x+2 | | 2 | | 2 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| − |
| = 1 − |
| |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | 2 | |
czyli jest to funkcja g(x) = − |
| przesunięta o wektor  |
| | x | |
funkcja g(x) jest ciągła w swojej dziedzinie (ale nie w R) tak samo będzie z f(x) ... koooniec
a przy okazji też i narysujesz samą funkcję f(x) bez większych problemów
3 lut 13:48
Sadman: aa, takie kwiatki. Dzięki
3 lut 13:50