W trójkącie równobocznym abc
Matejko: W trójkącie równobocznym abc na boku bc obrano punkt d taki, że stosunek pola tójkąta abd do
pola trójkąta adc wynosi 25 oblicz:
a) stosunek długości odcinka bd do długości odcinka CD
b) tangens kąta bad
a) policzyłem i jest równe 25 ale b nie umiem policzyc proszę o pomoc
3 lut 12:31
Janek191:
P
1 − pole Δ ABD
| | 2 | | √3 | | a2 √3 | |
P1 = 0,5 x*h = 0,5 * |
| a* a |
| = |
| |
| | 5 | | 2 | | 10 | |
ale
P
1 = 0,5 a*h
1
czyli
| | a2 √3 | | a √3 | |
0,5 a*h1 = |
| ⇒ h1 = |
| |
| | 10 | | 5 | |
zatem
| | 2 | | 4 | | 21 | | √21 | |
sin α = |
| ⇒ cos2 α = 1 − |
| = |
| ⇒ cos α = |
| |
| | 5 | | 25 | | 25 | | 5 | |
więc
| | sin α | | 2 | | √21 | | 2 | | 2 √21 | |
tg α = |
| = |
| : : |
| = |
| = |
| |
| | cos α | | 5 | | 5 | | √21 | | 21 | |
3 lut 13:12
Janek191:
Pomyliłem się − jest źle
3 lut 13:17
Matejko: wiem już się doliczyłem

dzięki za próbę
3 lut 13:46