zbioruy
michal:
A⊂C∧B⊂C⇒A∪B⊂C
dlaczego nie mogę zastąpić spójnika implikacji spójnikiem wtedy i tylko wtedy?
1.) Wykazać że:
(∀i∈I)(Ai⊆A)⇒⋃i∈IAi⊆A
Dowód:
Z założenia wiemy , że dla dowolnego x i każdego zbioru z rodziny zbiorów {Ai:i∈I} zachodzi
(Ai⊆A) zatem w szczególności inkluzja ta jest prawdziwa również dla x należącego do
pojedynczego , dowolnego zbioru z rodziny zbiorów.
i pisane językiem matematycznym
(∀i∈I)(Ai⊆A)⇒(∃i∈I)(Ai⊆A)
2.)
Mam problem ze zrozumieniem uogólnionego iloczynu kartezjańskiego..
Dla podanych rodzin indeksowanych {Ai,j:i∈I∨j∈J} wyznaczyć ⋃i∈I⋃j inJAi,j
I=R , J=N , Ai,j={<x,y>∈R2:(x−i)2+(y−j)2≤j2}
⋃j∈JAi,j={<x,y>∈R:(x−i)2y2−2yj≤0}
No właśnie nie wiem teraz co dalej..
3 lut 12:28