Jak obliczac
Matejko: Jak obliczac skale podobieństwa leżę z tego
3 lut 11:58
kika: | wymiary rzeczywiste | |
| =k |
| do zmienionych | |
3 lut 11:59
3 lut 12:02
Matejko: a nie k2?
3 lut 12:29
Ajtek:
k2 to skala podobieństwa pól dwóch figur.
3 lut 12:30
Patronus: k2 to skala podobieństwa pól
a k3 objetości
3 lut 12:30
Saizou :
to zależy czego skalę
dla odcinków będzie to k
dla pól będzie to k
2
dla objętości będzie to k
3
| | A'B' | | AB | |
a ogólnie k= |
| i pamiętaj że skala działa też w drugą stronę czyli k= |
| |
| | AB | | A'B' | |
3 lut 12:31
Aga1.: | | A'B' | |
Jeśli odcinek A'B' jest podobny do odcinka AB w skali np. 3, (k= |
| ) |
| | AB | |
| | 1 | |
to odcinek AB jest podobny do A'B' w skali |
| |
| | 3 | |
3 lut 12:41