matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciag
Kuhlp:
1+2n−1
−2−2n
1−2+3−4+...−2n=1+3+5+...+2n−1 −2−4+...−2n=
*n+
*n=n
2
−n−n
2
, zgadza sie?
2
2
3 lut 11:43
wredulus_pospolitus:
... = −n co można być także zauważyć: 1−2 = −1 3−4 = −1 5−6 = −1 ...... (2n−1) − 2n = −1
3 lut 11:46
Kuhlp:
1−2+(2n−1)−2n
I wtedy S
n
=
*n, tak? Dzieki
2
3 lut 11:53
wredulus_pospolitus:
albo prościej: (−1) + (−1) + ... + (−1) = (−1)*n
3 lut 11:55