granice
Kelu: potrzebuję pomocy przy 4 granicach:
| | 2n − 2 −7n | |
a) lim n−>∞ |
| |
| | 2n +7n +2 | |
| | 4n2+n | |
c) lim n−> ∞ √ |
| |
| | 2n2−1 | |
d) lim n−>
∞ n√4n
3 lut 11:18
wredulus_pospolitus:
a) dzielisz przez wyrażenie o najwyższej podstawie (w mianowniku)
| | 1 | | a+b | |
b) wskazówka: |
| = |
| <−−− wzory skróconego mnożenia się klaniają |
| | a−b | | a2−b2 | |
c) jeżeli to pierwiastek kwadratowy, to w czym problem

d) skorzystaj z wiedzy ile wynosi lim
n−>∞ n√n
3 lut 11:21
Kelu: a) tam jest 2
n + 7
n + 2 w mianowniku, może nie widać tego za dobrze. Mam podzielić przez 1
n?
c) mnożę przez sprzężenie?
d)
n√n = 1, czyli
n√4n =
√4?
3 lut 16:49
wredulus_pospolitus:
a) nie ... dzielisz przez 7n <−−− to jest największa podstawa w mianowniku
nie w c) a w b) mnożysz przez sprzężenie
d) n√n −> 1 więc n√4n = n√4*n√n −> ...*1
3 lut 16:56
Kelu:
czyli w c) co zrobić?
d) 2*1 = 2
3 lut 17:22