funkcje
Radek:
Dana jest funkcja f(x)=(p−3)x2+2x−1 .Wyznacz te wartości parametru p , dla których:
a) największa wartość funkcji f jest liczbą ujemną,
p−3<0⇒p<3
Δ<0
4+4(p−3)<0
4+4p−12<0
p−2<0
(p−√2)(p+√2)<0
p∊(−∞,−√2)suma(√2,∞)
ostatecznie
p∊(−∞,−√2)suma(√2,3)
?
3 lut 10:34
3 lut 10:38
J: A skąd nierówność (p−√2)(p+√2)<0 ?
3 lut 10:39
Radek: a no tak przepraszam

p∊(−
∞,2)
3 lut 10:42
wredulus_pospolitus:
teraz si jest
3 lut 10:43
Radek: do tego samego zadania punkt b)
najmniejsza wartość funkcji f jest mniejsza od −2.
warunki:
p−3>0
Δ>0
yw<−2
ok ?
3 lut 10:43
J: Δ<0
3 lut 10:45
J: Sorry ... ,źle przeczytałem treść
3 lut 10:46
Radek: jeśli Δ<0 to ta funkcja będzie tylko w pierwszej ćwiartce ?
3 lut 10:46
Radek: Czyli moje warunki są ok ?
3 lut 10:47
wredulus_pospolitus:
dobre warunki
3 lut 10:47
wredulus_pospolitus:
ale warunek Δ>0 jest zbyteczny
załatwia go yw <−2 i a>0
3 lut 10:48
Radek: Panie Arturze ale chyba nie ucięli by mi punktów za to, że rozważałem 3 warunki ?
3 lut 10:54
wredulus_pospolitus:
niee ... nie ucięliby (mówimy o maturze oczywiście)
3 lut 10:55
Radek: Tak o maturze,
3 lut 10:57
wredulus_pospolitus:
baaa ... możliwe, że jakbyś nie podał Δ>0 to by trzeba było napisać dlaczego

do dnia dzisiejszego pamiętam swoje zadanie z matury (jeszcze starej) gdzie w arkuszu
odpowiedzi była tylko jedna z dwóch możliwości i początkowe odpowiedzi z OKE były: "Może
nauczyciel puści mimowolnie (to że rozwiązałeś oba przypadki − przyp.red.)" <−−− jak wtedy to
usłyszałem to myślałem, że do nich pojadę z siekierą i powyrzynam ich

Szczęśliwie zadania były sprawdzane w szkołach, wiec problemów nie było z tym, że się zrobiło
prawidłowo zadanie.
3 lut 11:00
Radek: Funkcja f określona wzorem f(x)=mx2+mx−1. Wyznacz te wartości parametru m , dla których
funkcja f przyjmuje tylko wartości ujemne,
10 dla m=0 będzie y=−1 czyli zgadza się
20 m<0 i ? Δ<0
ok ?
3 lut 11:04
J: OK.
3 lut 11:07
wredulus_pospolitus:
ok
3 lut 11:07
Radek:
b) zbiorem wartości funkcji f jest przedział (−
∞ ;0>
m<0 y
w=0
−m
2−4m=0
m
2+4m=0
m(m+4)=0
m=0 m=−4
m=−4 ?
3 lut 11:12
wredulus_pospolitus:
tia
3 lut 11:22
wredulus_pospolitus:
ale co w tym podpunkcie liczysz
3 lut 11:23
J: OK. Można krócej: m<0 i Δ=0
3 lut 11:24
Radek:
Funkcja f określona wzorem f(x)=mx2+mx−1. Wyznacz te wartości parametru m , dla których
b) zbiorem wartości funkcji f jest przedział (− ∞ ;0>
to było do tego rozwiązanie
3 lut 11:25
wredulus_pospolitus:
tak jak J napisał ... y
w = 0 lub Δ = 0 ... w sumie te warunki można stosować zamiennie w tym
przypadku
3 lut 11:34
zawodus: Bo yw oblicza się przy pomocy delty. A ułamek jest zerem gdy licznik jest zerem.
Nie mają prawa odjąć za brak uzasadnienia że jakiś warunek jest zbędny.
3 lut 11:41
Radek:
Panowie pomóżcie jeszcze w tym przykładzie :
| | k2−k−2 | |
Wyznacz wszystkie całkowite wartości k , dla których funkcja f(x)= |
| −(k−2)+k−4 |
| | k−4 | |
osiąga minimum i ma dwa różne miejsca zerowe.
| | k2−k−2 | |
Δ>0 i |
| >0 ale rozwiązując tę nierówność muszę dać założenia k≠4 ? |
| | k−4 | |
3 lut 11:41
wredulus_pospolitus:
a gdzie 'x' zgubileś
3 lut 11:44
Radek:
| | k2−k−2 | |
f(x)= |
| x2−(k−2)x+k−4 |
| | k−4 | |
3 lut 11:44
wredulus_pospolitus:
warunki:
a>0
Δ>0
mianownik≠0
3 lut 11:45
Radek: Dziękuję.
3 lut 11:45
Radek:
Znajdź taką wartość parametru m , aby największa wartość funkcji f (x) = −x2+mx+m była
najmniejsza z możliwych.
czemu nie można tak rozwiązać
Δ<0 ?
3 lut 11:48
wredulus_pospolitus:
a co Ci to da
3 lut 11:48
Radek:
Funkcja będzie ramionami do dołu, wierzchołek będzie pod osią.
3 lut 11:49
wredulus_pospolitus:
no i

a jak z tego określisz 'najmniejszą możliwą wartość wierzchołka'
3 lut 11:52
J: A tu chodzi o to, aby yw był możliwie najmniejszy.
3 lut 11:52
wredulus_pospolitus:
y
w −−− minimalizujesz
y
w = Δ = (m
2 + 4m) <−−− kiedy to jest 'najmniejsze'
3 lut 11:53
Radek:
yw policzę
3 lut 11:54
Radek:
Ale ta funkcja musi być ramionami do dołu bo −x2 mam podane we wzorze ?
3 lut 11:58
zawodus: No tak. Największą wartość ma w wierzchołku i teraz tę wartość minimalizujesz.
3 lut 12:03
Radek: czyli ?
3 lut 12:10
J: | | −Δ | | Δ | | 1 | |
yw = |
| = |
| , czyli mamy funkcję f(m) = |
| (m2 +4 m) i szukamy fmin |
| | −4 | | 4 | | 4 | |
3 lut 12:20
Radek:
Dziękuję.
3 lut 13:20
zawodus: rozumiesz?
3 lut 13:25
Radek: Myślę, że tak, Choć bardzo nie lubię takich zadań.
3 lut 13:31
zawodus: Ja też wiele rzeczy nie lubię, ale muszę umieć
3 lut 14:07