ZBADAC ZBIEZNOSC BEZWZGLEDNA I WARUNKOWA SZEREGU
Klaudia18: Cześć☻ proszę o sprawdzenie zbieżności...
(n=1,
∞)
| | n! | | n! | | n! | |
∑(−1)n |
| =∑ |−1)n |
| |= ∑ |
| = |
| | 4n | | 4n | | 4n | |
| | n+1! | | 4n | | n+1 | | | |
= |
| * |
| = |
| = |
| = i mam tu problem z wynikiem bedzie |
| | 4n+1 | | n! | | 4 | | 4 | |
nieskończenie i bedzie rozbieżny ?
3 lut 10:33
wredulus_pospolitus:
bzduuura ... tutaj nie ma żadnego znaku równości pomiędzy pierwszym na drugim szeregiem
3 lut 10:34
Klaudia18: lim powinien być przepraszam
3 lut 10:39
Klaudia18: znaczy no dobra powinien być w następnej linijce, ale pomijając te moje bzdury obliczenia mnie
interesują i juz wiem jak zapisać poprawnie otworzyłam notatki...
3 lut 10:46
wredulus_pospolitus:
badasz zbieżność:
kompletnie nie rozumiem przejścia pomiędzy linijkami
3 lut 10:46
Klaudia18: tak badam taki szereg... rozumiem błąd już
3 lut 10:51