logarytm
dawid: liczba log3 2 jest liczbą:
dodatnią, ujemną, większa od 1 czy wymierną?
3 lut 10:20
wredulus_pospolitus:
na pewno nie może być wymierną (jeżeli to jest test jednokrotnego wyboru) −−− to można
stwierdzić, nie mając bladego pojęcia o logarytmach, a jedynie kierując się logiką
a co do reszty −−− narysuj sobie wykres logarytmu o podstawie >1 .... i co możesz powiedzieć
3 lut 10:23
dawid: to jest zadanie wielokrotnego wyboru

patrząc na wykres, to jest mniejsza od 1 i jest dodatnia − dobrze wydedukowałem?
a dlaczego nie może być wymierna?
jest jakiś sposób, żeby obliczyć tą liczbę?
3 lut 11:12
wredulus_pospolitus:
dobrze wydedukowałeś
log32 = x <=> 3x = 2 ... i tu raczej 'na czuja', musisz podejść do tematu i stwierdzić że ten
'x' to raczej mus byc jakiś niewymierny aby zachodziła ta równość
3 lut 11:25
AS: Podaję metodę podaną przez K.Boppe (1897 r)
Obliczyć log3 = x
10x = 3 0 < x < 1 0 < x < 1
10{2x] = 9 0 < 2x <1 0 < x < 0.5
104x = 81 1 < 4x < 2 0.25 < x < 0.5
108x = 6561 3 < 8x < 4 0.375 < x < 0.5
1016x = 43046721 7 < 16x < 8 .0.4375 < x < 0.5 itd
3 lut 11:31
dawid: dzięki chłopaki

fajne, że pomagacie
3 lut 11:46