...
mati: Czy szereg (−1) n jest zbieżny ?
3 lut 09:24
wredulus_pospolitus:
oczywiście, że nie
3 lut 09:32
PW: S1 = a1 = (−1)1 = −1
S2 = a1+a2 = −1 + (−1)2 = −1+1 = 0
S3 = S2+a3 = 0 + (−1)3 = −1
S4 = S3+ a4 = −1 + (−1)4 = −1 + 1 = 0
Widać jakąś oczywistą prawidłowość dla Sn. A suma szeregu to granica ciągu Sn (jeżeli
istnieje).
Musisz na początku tak się pobawić, żeby zrozumieć podstawowe rzeczy.
Zawsze zresztą trzeba sprawdzić warunek konieczny sumowalności szeregu (byłoby w tym wypadku
jeszcze łatwiej). Ale Ty to sprawdź − o czym mówię.
3 lut 19:20
!23: nie jest
3 lut 19:20