pole obszaru
Jaja: Mam obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi i mam problem
y=−x2+3 y=−1
Wszystko sobie rozrysowałem itd i parabola przecina się z prostą w punkcie −2 i 2 na x
No i teraz mam pytanie w takim razie mam od −x2+3 odjąć −1 wyjdzie wtedy −x2+3−(−1)=−x2+4
i wtedy scałkować i podstawić 2 i odjąć od tych całek całki z podstawioną −2 ?
3 lut 05:59
wredulus:
Yyyyy ... tak
Ale dla.spokoju ducha ... zapisz.tutaj swpje obliczenia
3 lut 06:59
daras: 
chyba , że koło już o 8
3 lut 08:41
Jaja: Na spokojnie wykonałem obliczenia jeszcze raz i wyszło mi to co w odpowiedziach.Wrzuciłem tutaj
zapytanie bo chciałem się upewnić czy moje rozumowanie jest dobre a i nie uczę się do koła ale
już do egzaminu , który mam za ponad 2 tygodnie.
3 lut 15:19