Relacja równoważności
Paweł: Pokazać, że relacja
xRp ⇔ 4 | x+3y, x,y ∊ Z
jest relacją równoważności.Wyznaczyć klasę abstakcji [−3].
3 lut 00:28
ICSP: Relacja równoważności to relacja zwrotna, symetryczna, przechodnia :
1o Zwrotność : ∀x∊A xRx
2o Symetryczność ∀x,y ∊ A [xRy ⇒ yRx ]
3o Przechodniość ∀x,y,z ∊A [ (xRy ∧ yRz ) ⇒ xRz ]
Oczywiście A ≠ ∅ oraz R ⊂ A x A
x R y ⇔ 4 |x + 3y
Czyli x jest w relacji z y wtedy gdy x + 3y jest podzielne przez 4
1o Zwrotność
xRx ⇔ 4 | x + 3x ⇔ 4 | 4x − prawda
Relacja jest zwrotna.
2o Symetryczność
xRy ⇔ 4 | x + 3y ⇔ 4 | −(x+3y) ⇔ 4 | −x − 3y ⇔ 4 | −x − 3y + 4(x+y) ⇔
⇔ 4 | 3x + y ⇔ y Rx
Relacja jest symetryczna.
3o Przechodniość
xRy ∧ yRz ⇔ [ 4|x+3y ⋀ 4|y + 3z ] ⇔ [∃k∊Z x + 3y = 4k ⋀ ∃k1∊Z y + 3z = 4k1 ] ⇒
[∃k,k1 ∊ Z 4k + 4k1 = x +3y + y + 3z ] ⇔ ∃k,k1 ∊ Z 4k + 4k1−4y = x + 3z ] ⇔
⇔ ∃k,k1 ∊ Z 4(k + k1−y) = x + 3z ] ⇔ 4 | x + 3z ⇔ x R z
Relacja jest przechodnia.
Relacja jest zwrotna, symetryczna, przechodnia, zatem jest relacją równoważności.
Klasa abstrakcji:
Def : [a]R = { x ∊ A : x R a }
Dla naszej relacji :
[−3]R = {x ∊ Z : x R −3} = { x ∊ Z : 4 | x − 9} =
= {4k + 1 , k ∊Z }
3 lut 02:22