Czy możecie to rozwiązać krok po kroku:
Majeczka: x3−4x2+6x−3=0
2 lut 23:39
Janek191:
x3 − 4 x2 + 6 x − 3 = 0
x = 1 jest pierwiastkiem równania, bo 13 − 4*12 + 6*1 − 3 = 0
( x3 − 4x2 + 6x − 3 ) : ( x − 1 ) = x2 − 3x + 3
−x3 + x2
−−−−−−−
−3 x2 + 6x
3 x2 − 3x
−−−−−−−−−−−
3x − 3
− 3x + 3
−−−−−−−
0
x2 − 3x + 3 = 0
Δ = 9 − 4*1*3 = − 3 < 0 − brak pierwiastków.
Odp. x = 1
========
2 lut 23:56
Majeczka: Dziękuję bardzo
3 lut 00:12
pigor: ..., lub jak już stwierdzisz przez podstawienie, że w(1)=0, to
możesz rozkładać np. tak :
x3−4x2+6x−3=0 ⇔ x
3−x
2−3x
2+3x+3x−3=0 ⇔ x
2(x−1)−3x(x−1)+3(x−1)=0 ⇔
⇔ (x−1)(x
2−3x+3)= 0... i dalej jasne . ...
3 lut 00:12