fizyka gaz doskonały
Zenek: Jak zmieni sie temperatura przy sprężaniu gazu doskonałego w strzykawce?
Moim zdaniem zmieni się temperatura ponieważ siła która przesuwa tłok wykonuje pracę
przez co zwiększa się energia wewnętrzna, wiec tez i temperatura.
Dobrze myślę?
2 lut 22:37
Maslanek: Nie tyle chodzi o wykonywaną pracę, tylko o przemianę adiabatyczną, która zachodzi.
Dlaczego adiabatyczna? Zakładamy, że tłok przesuwany jest szybko − na tyle szybko, że nie
zachodzi wymiana ciepła z otoczeniem.
| | i+2 | | Cp | |
Przemiana ta jest opisywana wzorem pVH=C., gdzie H= |
| = |
| , i − stopień swobody. |
| | i | | Cv | |
| | T | |
Z równania Clapeyrona mamy związek: pV=nRT, skąd |
| =const. |
| | pV | |
| | T1 | | T2 | |
Czyli: |
| = |
| . |
| | p1V1 | | p2V2 | |
Oraz: p
1V
1H=p
2V
2H.
Przeprowadź rozumowanie na objętościach
3 lut 00:26
daras: temperatura wzrośnie
3 lut 08:34