równanie trygonometryczne
sinx: | | sin22x−cos2x | |
rozwiąż równanie: |
| = 0 ⋀ x∊ <0,2π> |
| | 2sinx−1 | |
2 lut 22:22
PW: Nuda.
1. Dziedzina − wyrzucić z przedziału [0, 2π] taki x, dla których 2sinx−1 = 0.
2. Licznik ma być zerem, czyli
sin22x − cos2x =0
2sin2xcos2x − cos2x = 0
itd.
2 lut 22:51
PW: Chochlik: 4sin2xcos2x (bo sin2x = 2sinxcosx)
2 lut 22:52
sinx: PW, a moglbys bardziej to rozbudować? nie mam kompletnie pojecia co gdzie zrobic i jak to x
wyrzucic...
2 lut 22:53
sinx: ok już widzę to!
2 lut 22:54
2 lut 22:59
sinx: | | π | | 5π | |
czyli dziedziną bedzie x∊ <0,2π> bez |
| i |
| |
| | 6 | | 6 | |
2 lut 23:02
PW: | | π | | 5π | |
Tak jest, lubią żeby to zapisać jako [0, 2π]\{ |
| , |
| } (przedział z wyrzuconym |
| | 6 | | 6 | |
dwuelementowym zbiorem).
I teraz
cos
2x(4sin
2x−1) = 0
− iloczyn jest zerem gdy co najmniej jeden z czynników jest zerem, czyli ...
2 lut 23:08
sinx: cos2x=0 ∨ 4sin2x−1 =0
2 lut 23:25
sinx: | | 1 | | 1 | |
cosx= 0 lub sin2x= |
| ⇔sinx= |
| |
| | 4 | | 2 | |
2 lut 23:38
sinx: | | π | |
cosx = 0 dla x= |
| lub x={3π}{2} oczywiscie w tym przedziale. |
| | 2 | |
2 lut 23:44
2 lut 23:44