Zbadać zbieżność szeregu :)
Anka: ∑ n√1n
n=1
2 lut 22:15
Godzio:
Policz granicę ciągu n√1/n, warunek konieczny jest spełniony ?
2 lut 22:17
Anka: granica to będzie 1? wtedy lim≠0, więc warunek nie będzie spęłniony, więc szereg rozbieżny..
Dobrze myślę?
2 lut 22:21
Godzio:
2 lut 22:22
Anka: mam jeszcze problem z jednym szeregiem.. a mianowicie ∑ 2n sin pi3n
2 lut 22:26
Anka: Zrobiłam to z Cauchy'ego..ale nie wiem czy to dobrze.
lim n√2n sin π3n = lim 23 √sinπ = 23
2 lut 22:30
Godzio:
No niestety źle
sinx ≤ x
Skorzysta z tego, i kryterium porównawczego
2 lut 22:32
Anka: czyli że
2
n sin
π3n ≤ 2
n *
π3n =
23n * π
2 lut 22:37
Godzio:
| | 2 | |
Szereg ( |
| )n jest zbieżny czy nie ? |
| | 3 | |
2 lut 22:37
Anka: zbieżny
2 lut 22:43