całka sinx*cosx warianty podstawień
mavic: Cześć mam taki mały problem,
do policzenia prosta całka sin(x)*cos(x)
a) podstawienie t=cos(x)
dt = −sin(x)dx czyli sin(x)dx = −dt
Otrzymujemy −∫ tdt czyli − t2/2
Wynik = − cos2(x)/2
Wszystko w porządku;
a teraz inne podstawienie:
b) podstawienie t=sin(x)
dt = cos(x)dx
Otrzymujemy −∫ tdt czyli t2/2
Wynik = sin2(x)/2
Dwa różne wyniki, gdzie kryje się błąd ?
proszę o rozwianie wątpliwości
2 lut 21:36
Trivial: Pytanie jest następujące: dlaczego uważasz, że gdzieś kryje się błąd..?
2 lut 21:38
PW: Wskazówka: całkowanie można sprawdzić za pomocą różniczkowania.
Drugi sposób: mając dwa wyniki zapisane różnymi wzorami odjąć jeden od drugiego.
2 lut 21:43
Trivial:
Dodam kolejny sposób:
∫sin(x)cos(x)dx =
12∫sin(2x)dx = −
14cos(2x) + c.

Jakie znaczenie ma dodawanie stałej c?
2 lut 21:46
PW: A jeszcze w ramach dowcipkowania:
| | 1 | | 1 | |
sinxcosx = |
| •2sinxcosx = |
| sin2x − całkę czegoś takiego mamy bez żadnych podstawień, |
| | 2 | | 2 | |
tylko ... cholera ... jeszcze inny wynik.
2 lut 21:48
PW: Słaby refleks miałem
2 lut 21:48
mavic: no dobra ale każdy kalkulator podaje jako poprawny wynik − cos
2(x)/2
i podkładając za x np. 30 stopni otrzymuję różne wyniki
@Trivial, poważnie z tą stałą C ? ona może zaważyć o poprawności wyniku ? zawsze pisałem ją
automatycznie ale nie wiem dlaczego

czyli rozumiem, że na kolokwium mógłbym napisać tak lub tak i będzie w porządku ?
dzięki za odpowiedzi
2 lut 21:59
Trivial:
Znaczenie stałej c:
−12cos2x + c = 12sin2x → c = 12sin2x + 12cos2x = 12.
Całkowanie zwraca całą rodzinę funkcji, a nie jedną konkretną. Rodzina ta zawiera funkcje
różniące się stałą. Jest wiele sposobów zapisywania takich rodzin:
F = { 12cos2x + c, c∊R } = { −12sin2x + c, c∊R } = { −14cos(2x) + c, c∊R }
2 lut 22:20