wykaż, że...
xxx: wykaż że liczba a = [(√19 −√3)12+(√19 +√3)12]2 −2√19 jest
całkowita.
2 lut 21:15
sushi_ gg6397228:
wzory (a−b)2=....
2 lut 21:16
sushi_ gg6397228:
(a+b)2=...
a2−b2= (a+b)(a−b)
wybierz który pasuje i lcizymy
2 lut 21:17
xxx: ale jak to zastosować w tym wypadku

bo mi te potegi mieszają...
2 lut 21:18
xxx: czyli (√19)2 −(√3)2
2 lut 21:19
sushi_ gg6397228:
a= (√19 −√3 )1/2
b= (√19 +√3 )1/2
(a+b)2= ....
2 lut 21:22
5-latek: Nie wien czy dobrze ale ja bym zapisal np tak
(√19−√3)1/2 jako √√19−√3
2 lut 21:22
5-latek: Chociaz chyba zagmatwalbym sobie obliczenia
2 lut 21:25
xxx: wynikiem będzie 8?
2 lut 21:31