Granica finkcji ln(sin(3x))/ln(sin(4x))
romanv6: | | ln(sin(3x)) | |
lim(x→0+) |
| |
| | ln(sin(4x)) | |
2 lut 20:56
romanv6: help!
2 lut 21:11
PW: No tak, sinusy zdążają do zera, a więc logarytmy do nieskończoności. A próbowałeś to uleczyć
Hispitalem?
2 lut 21:26
romanv6: próbowałem ale pochodne bedącały czas sin → cos , cos →sin
według wolframa ta granica to 1
2 lut 21:38
HopeZ: Miałem to na ćwiczeniach, doktor matmy tego nie ugryzł
2 lut 21:47
Trivial: Granica trywialna, uleczalna już po jednej hospitalizacji.
| | ln(sin(3x)) | | | |
lim |
| =H= lim |
| |
| | ln(sin(4x)) | | | |
| | cos(3x) | | | |
= lim |
| * |
| = 1. |
| | cos(4x) | | | |
2 lut 21:52
romanv6: cosinusy gdy x dąży do 0+ to są 1 to ok ale sinusy to są zera przecież.
Jak to jest?
2 lut 21:59
romanv6: a już wiem

Dzięki za pomoc. Wcześniej tego nie zauważyłem
2 lut 22:03