wektory
enej85: 2.
a) Podać def. wymiaru przestrzeni liniowej V(K);
b) Sprawdzić, czy wektory [1,1,0], [0,1,1], [1,0,1] są liniowo niezależne w przestrzeni R3
c) Znaleźć rozkład wektora [−2,4] w bazie standardowej przestrzeni R2
2 lut 20:31
PW: a) Zaglądasz do skryptu, notatek z wykładu, czy gdzie tam jeszcze. Bez żartów.
b)
(1) a•[1,1,0]+b•[0,1,1]+c•[1,0,1] = [0,0,0]
Po rozpisaniu na poszczegolne współrzędne otrzymujemy układ równań:
| ⎧ | a + c = 0 | |
| ⎨ | a + b = 0 |
|
| ⎩ | b + c = 0 | |
Rozwiązujemy ten układ jakąkolwiek metodą, może być "szkolną":
c = −a z pierwszego
b = −a z druigego
podstawiamy do trzeciego i otrzymujemy
−a −a = 0, czyli a =0. oznacza to że również b=0 i c=0.
Podsumowanie: pokazaliśmy, że równanie (1) ma jedyne rozwiązanie a=b=c=0, co oznacza, że układ
wektorów jest liniowo niezależny
2 lut 20:58