wielomiany
Anna: reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez (x+3) jest równa 2, reszta z dzielenia wielomianu w(x)
przez (x−4) jest równa −5, reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez (x+1) jest równa 10.
wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w(x) przez (x+3)(x−4)(x+1)
2 lut 20:28
Kaja: w(−3)=2 w(4)=−5 w(−1)=10
w(x)=(x+3)(x−4)(x+1)*p(x)+ax2+bx+c
reszta to ax2+bx+c
teraz po kolei:
2=a(−3)2−3b+c
−5=16a+4b+c
10=a−b+c
weź to w układ równań i rozwiąż
2 lut 20:39
Anna: czyli jak mam już współczynniki a b c to podłożyć do wzoru ax2+bx+c i to jest reszta, tak?
2 lut 21:05
Anna: dzięki Kaja!
2 lut 21:08
Kaja: tak
2 lut 21:19