matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka - co dalej?
Monila:
√
1+lnx
√
t
∫
dx podstawiłam pod t = 1+lnx i wyszło ∫
dt .
xlnx
t−1
Co dalej ?
2 lut 20:24
Rafał28:
Złe podsunąłem podstawienie
. Miałaś dobrze t = ln x Wróćmy do tamtego momentu:
√
1 + t
∫
dt, napisane przez sushi: w
2
= t + 1, z tego mamy 2wdw = dt oraz t = w
2
− 1
t
w
w
2
dw
∫
* 2wdw = 2∫
w
2
− 1
w
2
− 1
dalej już łatwo
2 lut 20:40