Proszę!: W pobliżu domu Doroty w odległości 8 m rosła brzoza o wysokości 15 m. Wokół domu Dorota
posadziła róże. Podczas burzy brzoza złamała się na 1/3 wysokości. Czy odłamany koniec
brzozy uszkodzi róże ?
8 paź 15:31
b.: W 1/3 od góry czy od dołu?

Powiedzmy że od dołu.
|*-_
| *-
<-- odłamany wierzchołek długości 10m
5m | * -_
| *-_
| *-_
x
x obliczysz z tw. Pitagorasa, jeśli wyjdzie co najmniej 8 m, róże mogły zostać
zniszczone.
8 paź 16:07
Seba: x≈8,66
wiec roze zostana uszkodzone ; P
8 paź 16:47
Proszę!: ale odłamane od góry . . .
8 paź 17:03
Proszę!: pomóżcie !
8 paź 17:38
basia: 1/3*15=5
jeśli długość 5m jest od dołu to patrz rozwiązanie u góry (choć może się zdarzyć, że dom
przeszkodzi w "przewróceniu" się tego drzewa. x≈8,66 a odległość od domu wynosi 8m)
Jeśli 5m jest od góry to to złamany koniec nie dotknie ziemi. Zabraknie mu 5m. nie
widziałam róż, które by rosły ponad 5m
8 paź 17:54
Kinga: 1/3 *15=5 m z dzrwa zostanie 5 m pieniek
czyli 10 m drzewa położy sie w kierunku domu
mamy odległość 8 m do brzozy i mamy 5 m pieniek
zatem sprawdzamy czy 82 +52 jest więcej niż 102 jesli tak to róze ocaleją
jeśli jest odwrotnie zostana stracone
mamy zatem 82=64
52=25
suma
64+25=89
a 102=100
zatem 89<100
czyli zostaną stracone
8 paź 18:22
Kinga: jeśli od góry co jest dziwne to mamy pieniek 10 m a połozone drzewo 5m i sprzwdzamy
analogicznie czy 82 +102 jest większe niż 52
czyli 64+100 >25
ocaleją
8 paź 18:25