ciąg arytmetyczny
kwiatuszek: czy istnieje taka liczba x dla której liczby: 4,x,x2 stanowią kolejne wyrazy ciągu
arytmetycznego? odpowiedź uzasadnij
2 lut 20:10
sushi_ gg6397228:
wzor na trzy kolejne wyrazu c. arytmetycznego to .....
2 lut 20:11
kwiatuszek: no an=a1+(n−1)*r
2 lut 20:18
sushi_ gg6397228:
to nie ten wzór
2 lut 20:20
5-latek: to jest wzor na ogolny wyraz w ciagu arytmetycznym to co podalas kwiatuszku
Szukaj dalej
2 lut 20:20
kwiatuszek: to an+1=an+r?
2 lut 20:23
kwiatuszek: nie, to będzie an=(an+1 + an−1):2
2 lut 20:24
sushi_ gg6397228:
trochę cieplej
2 lut 20:24
sushi_ gg6397228:
teraz sie zgadza
2 lut 20:24
kwiatuszek: i będzie że x= (4+x2):2 czyli x=2+x2:2
2 lut 20:25
kwiatuszek: tylko co dalej?
2 lut 20:25
sushi_ gg6397228:
2x= 4+x
2
na jedna strone, równanie kwadratowe; Δ, itp
2 lut 20:26
kwiatuszek: a takie? oblicz wyraz a1 ciągu arytmetycznego (an) w którym a1+a3= 10 oraz a3=−8a6
2 lut 20:29
5-latek: Wroc do swojego postu z 20:25 z obliczeniami . Co to ma byc
tak nie wolno skracac
2 lut 20:29
kwiatuszek: już wiem
2 lut 20:31
5-latek: Klopoty z rachunkami to jedno , zadanie nie skonczone to drugie a drugie zadanie .
2 lut 20:31
kwiatuszek: nie, obydwa już zrobiłam. ale teraz mam problem z tym : oblicz sumę s4 ciągu geometrycznego w
którym a2=6 a5 = 162. jaki ułożyć tu układ równań?
2 lut 20:36
sushi_ gg6397228:
a5= a2* q3
jak wyliczysz "q", to potem policzysz a1, a3, a4
2 lut 20:40
5-latek: jak dobrze pomyslec to nie trzeba tutaj ukladu rownan
| | a5 | |
Zobacz ze a5 mozemy zapisac jako a5=a2*q3 wiec z tego q3= |
| to q3= |
| | a2 | |
| | 162 | |
|
| to q3=... wiec q= majac q wylicz a1 |
| | 6 | |
Masz juz wszystko co potrzebne do wzoru na sume S
n tego ciagu
2 lut 20:42
kwiatuszek: dziękuję

a takie? długości boków trójkąta prostokątnego o przeciwprostokątnej równej 20 tworzą ciąg
arytmetyczny. oblicz pole tego trójkąta. i będzie że b=(20+a):2 i jaka druga część równania?
2 lut 20:45
sushi_ gg6397228:
Pitagoras a; b; 20
2 lut 20:46
kwiatuszek: ach no tak
2 lut 20:48
kwiatuszek: a to b=(20+a):2 jak podnieść do kwadratu?
2 lut 20:49
sushi_ gg6397228:
2b= 20+a
a= 2b−20
i teraz do kwadratu, po co sobie utrudniac
2 lut 20:51
kwiatuszek: coś mi nie chce wyjść, bo tak jak Ty napisałeś, to wychodzi mi że b=4√10
2 lut 20:56
sushi_ gg6397228:
boki wyjda 12,16,20
widac cos wzor źle podnioslas do kwadratu
2 lut 21:00
sushi_ gg6397228:
zapisz uklad rownan oraz swoje obliczenie
2 lut 21:01
kwiatuszek: a takie? oblicz sumę s100 ciągu arytmetycznego w którym
a2=b2
a3=(b+1)2
a4−a2=2
2 lut 21:04
kwiatuszek: to będzie ze a3= b2+2b+1
czyli a1+2r = b2+2b+1
a2=b2 czyli a1+r=b2
a4−a2=2
no to jest a1+3r−a1−r=2 czyli 2a1+2r=2 czyli a1+r=2
tak?
2 lut 21:06
sushi_ gg6397228:
a4= a2 +2r
Kogo sume "an" czy "bn" stosuj dolne indeksy, bo zaciemniaja obraz
2 lut 21:06
kwiatuszek: a jak zrobić dolny indeks?
2 lut 21:10
kwiatuszek: a zaraz? czy b wyjdzie 0? czy znów źle policzyłam?
2 lut 21:13
sushi_ gg6397228:
z boku masz ściąge jak zrobić indeks−−> obok okienka gdzie piszesz
+ napisz jeszcze raz cale zadanie
2 lut 21:14
kwiatuszek: ach no tak... oblicz sumę s100 ciągu arytm. w ktorym a2 =b2 a3=(b+1)2 a4−a2=2
2 lut 21:16
kwiatuszek: no i wychodzi że a4=2+a2 = ++b2
a3=b2+2b+1
a3=(a4+a2):2
pod a3 podstawiam, obliczam i wychodzi mi 4b=0 więc niby b=0...
wiec a3=1
a4=2
a1=−1
r−1
a100 = 99
s100 = (−1+99):2 * 100 = 4900 i wychodzi o 50 za duzo
2 lut 21:19
sushi_ gg6397228:
a4− a2= a2+2r−a2= 2 −−−> r=....
a3−a2= r −−> b=....
2 lut 21:20
kwiatuszek: ale jak to... w 1szym zostaje 2r
2 lut 21:22
kwiatuszek: nie rozumiem
2 lut 21:22
sushi_ gg6397228:
+a2 + 2r − a2 = 2 "a2" sie kasuje, bo jedno z plusem, drugie z minusem
2 lut 21:24
kwiatuszek: aaa ok no czyli r=1
2 lut 21:25
kwiatuszek: a b będzie 0
2 lut 21:26
sushi_ gg6397228:
zapisz
a3− a2 = ze wzorów ile to będzie
2 lut 21:27
kwiatuszek: no a3−a2=b2−2b+1−b2 = −2b+1
r=1 wiec −2b+1 =1
−2b=1−1
−2b=0
2 lut 21:28
sushi_ gg6397228:
(b+1)2 a nie (b−1)2
2 lut 21:30
sushi_ gg6397228:
ale i tak wyjdzie b=0
a1=0
a2=1
a3= 2
a4=3
a100=...
2 lut 21:31
kwiatuszek: a czemu a1=0?
2 lut 21:32
kwiatuszek: a nie a2?
2 lut 21:32
kwiatuszek: skoro a2=b2 a b = 0 to bd 0=a1+r
0=a1+1
a1=0−1
a1=−1
2 lut 21:34
sushi_ gg6397228:
dobra, zgadza sie
a2= 0,
a3=1
a1= −1
2 lut 21:36
kwiatuszek: no właśnie. i teraz ta suma.... a1+a100 dzielone na 2 razy 100
−1+99 = 98
98:2 = 49 razy 100 = 4900 a w odpowiedziach jest 4850
2 lut 21:38
sushi_ gg6397228:
ile wynosi a100= ?
2 lut 21:42
kwiatuszek: ale dobra, zostawmy to juz, moze sie pomylili. jakbys mogl mi pomoc jeszcze z tym zadaniem...
liczby z,15,y sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego. wyznacz te liczby wiedzac ze ich suma
=65
wiec 65=a1 * (1−q)2 : 1−q
152 − xy
i nie wiem co dalej...
2 lut 21:42
sushi_ gg6397228:
Ty źle policzylaś, czekam na a100= ...
2 lut 21:46
kwiatuszek: a tamto mi juz wyszlo, pomylilam sie, przepraszam bardzo
2 lut 21:46
kwiatuszek: a100 = 98
2 lut 21:46
sushi_ gg6397228:
i teraz gra muzyka
2 lut 21:47
kwiatuszek: 98−1 = 97 97:2 = 48,5 48,5*100 = 4850
2 lut 21:47
sushi_ gg6397228:
wzór na trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego to .....
2 lut 21:47
kwiatuszek: aa znowu to... an−1; an; an+1
2 lut 21:48
kwiatuszek: czy nie?
2 lut 21:48
kwiatuszek: nie no tak. i wtedy an=an−1 + an+1 dzielone na 2
2 lut 21:49
5-latek: Nie ten
2 lut 21:50
sushi_ gg6397228:
to jest na arytmetyczny; na geometryczny jest inny wzór
2 lut 21:50
kwiatuszek: i wychodzi ze x=−15?
2 lut 21:51
kwiatuszek: grrrrrrrr no to ja liczylam na arytm:(
2 lut 21:51
kwiatuszek: no to pisalam, bd 152=xy
2 lut 21:52
sushi_ gg6397228:
152=z*y
z+15+y= 65 suma liczb
uklad roznan i lcizymy
2 lut 21:54
kwiatuszek: aaaaa taka suma liczb...

myslalam ze suma w sensie ze w ciagu
2 lut 21:55
sushi_ gg6397228:
trzeba myśleć i nie walić ze schematu
podali tak, to liczymy tak
2 lut 21:59
2 lut 21:59
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
2 lut 22:02