Funkcje trygonometryczne
misia: Bardzo Proszę o rozwiązanie następujących zadań:
1. wiedząc że sin α + cos α = 17/13 i 0<α<90 oraz sin α < cos α oblicz:
a) sin α − cos α
b) sin2 α − cos2 α
c)sin4 α − cos4 α
2. oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α w trójkącie prostokątnym wiedząc
że log3 tg α = −1
3.stosunek kwadratów długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równy 9/16. oblicz
wartość wyrażenia sin α + sin β / cos α + cos β, gdzie α i β to miary kątów ostrych trójkąta
prostokątnego.
4.oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α w trójkącie prostokątnym wiedząc
że cos2 α − sin2 α / cos2 α = 5/9
5.wiedząc że sin α + tg α = a oblicz:
a)sin α * cos α
b)sin α − cos α
c)sin3 α + cos3 α
d)sin4 α + cos4 α
2 lut 19:53
sushi_ gg6397228:
a jakiś własny wkład ?
2 lut 19:56
misia: zrobiłam już 15 zad podobnych − tych nie rozumiem proszę o wytłumaczenie chociaż na dowolnym
innym przykładzie ...
2 lut 20:11
sushi_ gg6397228:
jak wyglada jedynka trygonometryczna ?
2 lut 20:13
misia: sin2 α + cos2 α=1
2 lut 20:15
sushi_ gg6397228:
na potrzeby zadania
sin a= x
cos a = y
w zadaniu podali
x
2+y
2= 1
uklad rownan i liczymy
2 lut 20:19
misia: rozwiązując układ równań metodą podstawiania, podstawiam np y pod x2+y2=1 i wychodzi mi potem
289/169−34/13y+2y2=1 ?!
2 lut 20:26
sushi_ gg6397228:
jak by sie znało trójkąty pitogorejskie, to by nie bolało;
a tak trzeba usunac mianownik, aby liczby było ładne to rozwiaznia rownania kwadratowego;
liczymy Δ
2 lut 20:28