jerey: kombinatoryka
ile jest wszystich liczb naturalnych czterocyfrowych w ktorych cyfry sie nie powtarzają i
liczby te są wieksze od 2431?
na miejsce tysięcy mozna wstawić 7
na miejsce setek 9
na miejsce dziesiatek 8
na miejsce jednosci 7
2 lut 19:50
sushi_ gg6397228:
najpierw policz ile jest do 2999, a potem ze wzorów dalej
2 lut 19:53
jerey: do 2999 jest 1008 mozliwosci utworzenia 4 cyfrowych liczb ktore sie nie powtarzają?
2 lut 20:00
sushi_ gg6397228:
2999− 2431= 568 tyle jest wszystkich liczb, więc jakim cudem wyszlo 1008 ?; Tym bardziej, że
wśród moich trzeba trochę usunąć ?
2 lut 20:05
jerey: 288 jest w 568 takich ktore sie nie powtarzają
288 +7*9*8*7= 3816
2 lut 20:07
sushi_ gg6397228:
7*9*8*7 jest OK, poczatku nie sprawdzam, po pewnie znowu jest strzał
2 lut 20:09
jerey: nie rozumiem, gdzie jest strzał? nic nie strzelam, z kombinatoryką mam problemy i chce sie tego
nauczyc. Gdzie jest strzał?
568 jest liczb musimy utworzyc liczbe mniejszą
czyli na miejsce setek mamy liczby : {1,2,3,4} 4 mozliwosci
na miejsce dziesiątek mozemy juz kazdą liczbe wstawic czyli 9 mozliwosci
na miejsce jednosci wstawiamy na 8 mozliwosci bo nie moze sie powtarzac.
4*9*8=288
2 lut 20:15
sushi_ gg6397228:
o 20.00 Kto podał 1008 ? krasnoludek
2431−−> uzupelniamy liczby na piechote do 2500 , a potem dalej ze wzorów do 2999;
potem wzory do 9999
2 lut 20:18
jerey: źle zrozumiałem Twoje polecenie. Zrozumiałem ile jest mozliwosci utworzenia liczb 4 cyfrowych
które sie nie powtarzają do 2999 (0−2999) ,
2 lut 20:21
PW: jerey, nie próbuj chaotycznie dopasować jakichkolwiek cyfr do problemu. Najpierw zobacz
jasno problem, policzy się samo.
Policzmy najpierw liczbę a wszystkich 4−elementowych ciągów o różnych cyfrach.
− są to 4−wyrazowe wariacje bez powtórzeń o wartościach w zbiorze 10−elementowym.
Policzmy następnie liczbę b wszystkich takich ciągów jak wyżej, ale zaczynających się cyframi 0
lub 1.
| | 9! | | 9! | |
b = 2• |
| = 2• |
| |
| | (9−3)! | | 6! | |
− są to ciągi mające na pierwszym miejscu 0 lub 1, a na trzech pozostałych miejscach trzy różne
cyfry spośród pozostałych 9.
Policzmy dalej c − liczbę ciągów różnowartościowych postaci (2,0,y,z), (2,1,y, z), (2, 3, y,z)
powiększoną o liczbę ciągów postaci(2,4,0,z), (2,4,1,z) i o 1 dla ciągu (2,4,3,1) −
reprezentanta ostatniej niechcianej liczby.
Odpowiedź: a − b − c.
2 lut 20:36