całka
CzasNastal: Całka z x
3*cos(x
2)dx .... cały czas źle mi wychodzi, jak nie za podstawienie, to przez
części. Jakiś pomysł?
2 lut 19:40
Rafał28: x3 = x * x2, teraz podstawienie t=x2 a później przez części.
2 lut 19:43
CzasNastal: a no racja, że ja na to nie wpadłem.... za dużo tego i już się mózg przegrzewa. Dziękuje Ci
bardzo Rafale
2 lut 19:48
CzasNastal: Nie mogę coś wyczuć w tych potęgach, której metody użyć. Całka z x
3(x
2−1)
7dx jak to ruszyć?
Przez części? Wychodzą jakieś spore potęgi
2 lut 20:00
CzasNastal: aa podstawienie znowu, tak?
2 lut 20:01
Rafał28:
x
3*(x
2 − 1)
7 = x * (x
2 − 1 + 1) * (x
2 − 1)
7 =
x * (x
2−1)
8 + x(x
2 − 1)
7
t=x
2−1 i żadnych części.
2 lut 20:04
CzasNastal: a jesli zrobilbym przez podstawienia t=x
2 to byłoby x
2(x
2−1)
7xdx to nie wyszłoby? Dochodzę
do momentu żeby obliczyć całkę z (t−1)
7 i chyba tu poległem, prawda?
2 lut 20:09
Rafał28: | | t | |
Wtedy masz całkę z |
| (t−1)7, czyli kiepsko. |
| | 2 | |
2 lut 20:12
CzasNastal: okk, czyli muszę robić więcej całek, bo jeszcze zdarza mi się nie widzieć sposobu
2 lut 20:13
CzasNastal: | | 1 | | 2 | |
Całka z x2sin2xdx robię przez części, dochodzę do momenty |
| x3sin2x− |
| całka |
| | 3 | | 3 | |
x
3sinxcosx i dalej przez części lecę? bo coraz głębiej wchodzę i coraz większe wyrażenia
wychodzą
2 lut 20:42
Rafał28: te potęgi przy x
2 mają maleć do zera a nie w górę

pokaż jak liczysz
2 lut 20:48
CzasNastal: a więc do powyższego przykładu, robię przez części: u=sin
2x, u'=2sinxcosx; v'=x
2,
| | 1 | | 2 | |
przez to wyjdzie : |
| x3sin2x− |
| CAŁKA x3sinxcosx |
| | 3 | | 3 | |
następne podstawienie
| | 1 | |
u=sinxcosx, u'=cos2x−sin2x ; v'=x3, v= |
| x4, |
| | 4 | |
i teraz strasznie się brudzi wszystko
2 lut 20:54
Rafał28: spróbuj tak
u = x2; u' = 2x; v' = sin2x; v = ?
2 lut 20:58
CzasNastal: no tak chciałem zrobić ale wtedy dochodzimy do momentu obliczenia całki z sin2x a to chyba
komplikuje sprawę, czy nie?
2 lut 21:03
2 lut 21:05
CzasNastal: doobra odpuszczam, przykład z kosmosu
2 lut 21:07
Rafał28:
u = x
2; u' = 2x; v' = sin2x; v = −
12sinxcosx +
x2
| | x2 | | x3 | |
∫x2 sin2x dx = − |
| sinxcosx + |
| + ∫(xsinxcosx − x2)dx = |
| | 2 | | 2 | |
| | x2 | | x3 | | x3 | |
= − |
| sinxcosx + |
| + ∫xsinxcosxdx − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | x2 | | x3 | |
= − |
| sinxcosx + |
| + 12∫xsin2xdx |
| | 2 | | 6 | |
=============
∫xsin2xdx
u = x; u' = dx; v'=sin2xdx; v=−
12cos2x
v policzyłem z wzoru na ∫sin(ax)dx = −
1acosax + C
| | x | | 1 | | x | |
∫xsin2xdx = − |
| cos2x + |
| ∫cos2xdx = − |
| cos2x + 14sin2x + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=========
| | x2 | | x3 | |
∫x2 sin2x dx = − |
| sinxcosx + |
| + 12∫xsin2xdx = |
| | 2 | | 6 | |
| | x2 | | x3 | | x | |
= − |
| sinxcosx + |
| − |
| cos2x + 18sin2x + C |
| | 2 | | 6 | | 4 | |
Czyli liczyłem tylko dwa razy przez cześci.
2 lut 21:25