całka
Klaudia18: czesc prosze o pomoc z szeregiem...
(n=1
∞)
2 lut 19:25
sushi_ gg6397228:
na razie zapomnij o "−1"
granica z "e"
2 lut 19:27
Klaudia18: | | n+3−2+2 | | n+2 | |
[( |
| )n+2 ] |
| |
| | n+2 | | n2 | |
coś takiego masz na myśli ?
2 lut 19:38
sushi_ gg6397228:
po co tak kombinowac
potegi za nawiasem kwadratowym na odwrót
2 lut 19:42
Klaudia18: i teraz z reguły liczyć cauchyego?
2 lut 19:47
sushi_ gg6397228:
najpierw policz jaka wyjdzie granica z "e" a nie Cauchy'ego
2 lut 19:49
Klaudia18: nie wiem czy dobrze ale mi e do nieskończoności wyszedł ...
2 lut 19:53
sushi_ gg6397228:
czyli === +∞, szereg rozbiezny
więc jak bedzie z "−1" to bedzie na przemian +∞ i −∞
2 lut 19:54
Klaudia18: I to już jest odpowiedź tak że szereg jest rozbierzny. A i chcę spytać o takie coś że w zadaniu
podane albo cauchyego albo d'alembertem liczyć ten przykład a nie użyłam żadnej z tych reguł
...
2 lut 20:01
sushi_ gg6397228:
jak dasz Cauchy'ego
| | n+3 | |
to by było "−1" * ( |
| )n −−−> ......... i odp |
| | n+2 | |
na D'alamberta, to szkoda czasu
wyraz ogólny nie dązy do 0, warunek konieczny nie jest spełniony
2 lut 20:08
Klaudia18: | | n+3 | | | | n | |
=( |
| )n = ( |
| )n = |
| )n * 1n =1 |
| | n+2 | | | | n | |
2 lut 20:13
sushi_ gg6397228:
tutaj jest granica na "e", a nie takie dziwne skracania
2 lut 20:15
Klaudia18: nie rozumiem można o pełne wyjasnienie ..
2 lut 20:35
sushi_ gg6397228:
jak sie lcizby granice z "e"
| | n+3 | | 1 | |
( |
| )n= [(1+ |
| )n+2] nn+2 −−−> |
| | n+2 | | n+2 | |
2 lut 20:38