f. kwadratowa
tadam: okno ma ksztalt prostokata zakonczonego na gorze trojkatem rownobocznym. obwod okna wynosi 6 m.
oznacz dlugosc podstawy prostokata przez x. nastepnie:
a) napisz wzor funkcji P −pola powierzchni okna w zaleznosci od x.
2 lut 19:20
tadam: pomoze ktos?
2 lut 19:33
Rafał28:

x + y = 6
Pole okna = Pole prostokąta + Pole trójkąta
2 lut 19:37
Rafał28: 2x + 2y = 6
2 lut 19:37
Rafał28: źle obwód okna, czyli 3x + 2y=6
2 lut 19:38
tadam: P=xy+ (x2√3)/4
jak moge przeksztlalcic to do odp.P(x)= (√3−6)/4 *x2+3x ?
2 lut 20:00
Rafał28:
3x + 2y =6
wyznaczasz y
2y = 6 − 3x
y = −
32x + 3
| | x2√3 | |
Pole okna = x * (−32x + 3) + |
| |
| | 4 | |
Po doprowadzeniu do najprostszej postaci otrzymasz wynik z odpowiedzi.
2 lut 20:10
tadam: b) wyznacz dziedzine funkcji P
2 lut 21:03
tadam: pomoze ktos?
2 lut 21:22