Funkcja liniowa
Zuza: Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji:
f(x)= ______1_____ − __1__
√x2−4√2x+8 2√2
2 lut 19:16
Zuza: I ja dałąm warunek
x
2 − 4
√2x+8>0
i tu jest wzór skrócony
i wyszło na koniec
x>2
√2
I wszystko pięknie ładnie tylko nie zgadza się z odpowiedziami...
Bo tam jest D=R\{2
√2}, a mi wychodzi że jest większa od 2
√2
2 lut 19:19
sushi_ gg6397228:
to trzeba umiec stosowac wzory
wyliczylas x= 2√2, zrob wykres paraboli i podaj rozwiazanie nierownosci
2 lut 19:25
Zuza: Dzięki
2 lut 19:28
5-latek:

To w jakim przedziale x
2−4
√2x+8 bedze >0
2 lut 19:32
5-latek: Znowu dziekujesz a zadania nie rozumiesz
2 lut 19:33
Zuza: A miejsce zerowe , przyrównuję do zera, przenoszę na 2 stronę i jak to wyliczyć, bo wychodzą mi
głupoty.
2 lut 19:34
Zuza: Rozumiem i jakie znowu piszę tu pierwszy raz
2 lut 19:34
5-latek: Byc moze ze to byla Zuzu

A miejsca zerowe to sprowadzasz do wspolnego mianownika i licznik=0 i rozwiazania sprwadzasz z
dziedzina
2 lut 19:39
Zuza: Ok, dzięki
2 lut 19:40
Zuza: czyli x2−4√2x+8−2√2=0
i tu liczę z delty, tak?
2 lut 19:42
5-latek: Wydaje mi sie ze raczej bedzie tak 2√2−√x2−4√2x+8=0
2 lut 19:47
Zuza: Masz rację, tam jest wzór skrócony, więc miejsca zerowe wynoszą 0 i 4
√2. Dziękuję
2 lut 19:49